Fotograferen op vakantie

alle onderwerpen (index)over onslinks

 
     
 

De beste tips en informatie voor reisfotografie

 
 

Zwart-wit vakantiefoto's

Zwart- wit fotografie biedt voldoende toepassingen in deze tijd. Lichtval en compositie blijven belangrijke facetten waarin alles om het onderwerp draait, waarbij het gebruik van kleuren je niet kan afleiden. Bovendien kan je met zwart-wit een bepaalde soort ruis, onjuiste kleuren en oninteressante luchten verbloemen. Zwart-wit fotografie heeft wel iets exclusiefs, kijk maar naar de oude meesters en de tegenwoordige fine-art, die je veel terugziet bij exposities. Het is de manier om vormen en lijnen te benadrukken. Kleur betekent een soort van lichtintensiteit, waarneembaar door het menselijk oog.
Bij zwart-wit foto's zoek je beste onderwerpen op met een hoog contrast, om de aandacht van de kijker vast te houden. Wederom oefening baart kunst, zie de wereld maar eens zonder het gebruik van kleuren. Een zwart-wit foto heeft
meer diepte, doordat het meer grafische elementen heeft. Een ideale keuze voor portretfotografie, de lijnen in het gezicht worden duidelijker met meer expressie weergegeven. Kleurrijke onderwerpen zijn minder geschikt voor zwart-wit, zoals felgekleurde bloemen. Oude gebouwen, verlaten plekjes (landschappen) en verweerde spullen zijn beter om als onderwerp te nemen.

 

Fotografeer het liefst in kleur met je digitale camera, zodat de kwaliteit behouden blijft. Bij voorkeuze instelling zwart-wit op je camera, registreert de camera namelijk niet de miljoenen kleuren, maar legt slechts de 256 grijstinten vast. De nabewerking van zwart-wit foto's wordt naargelang altijd op de pc gedaan, of je bezit in deze tijd nog over een volledige doka.
Er is volop keuze in software. Kies het liefst voor een wat uitgebreider pakket, waarin je veel parameters kunt instellen, zoals Lightroom. Een iets minder uitgebreid programma Photoshop Elements volstaat ook prima. Met een eerder genomen kleurenfoto kun je het contrast verhogen, door in het RGB spectrum (kleur rood, groen en blauw) de kleuren enigszins te versterken ten opzichte van de andere kleuren. Dit betekent meer controle voor het uiteindelijke zwart-wit beeld, dus een beter resultaat.

Naslagwerk:
� Digitale Zwartwit Fotografie - Frans Barten
Handboek waarin stap voor stap de procedures voor zwart-wit foto's wordt besproken.
� Digitale fotografie Zwart-wit - EljaTrum
Uitleg basisbegrippen en praktische tips.

Tip: Site met ontelbaar veel voorbeelden van zwart-wit foto's is www.shutterstock.com
 

 
 
alle onderwerpen
accu's
architectuur fotografie
afdrukken van foto's
blauwe uur
bridge camera's
camera instellingen voor beginners
camera reiniging
camerastanden
compactcamera vs. DSLR
filmen in HD
filters
flitsers
fotograferen in 3D

full frame of APS-C
gadgets
geheugenkaarten
geotagging
HDR
histogram
iPad
kinderen fotograferen
kitlenzen
lightroom
live view
macrofotografie
mooiste boeken over fotografie & reizen
mooiste plekjes

nachtfotografie
onderwater fotograferen
online opslag
panoramafoto's
RAW-bestanden
reisfotografie
reisverzekering
soorten lenzen
spiegelreflex camera's
statieven
tassen
timing
wegwerpcamera's
zwart-wit foto's

© 2019 Fotograferenopvakantie.nl. Alle rechten voorbehouden.