Fotograferen op vakantie

alle onderwerpen (index)over onslinks

 
     
 

De beste tips en informatie voor reisfotografie

 
 

Timing tijdens het maken van vakantiefoto's

Net als in het alledaagse leven is timing van belang als je de beste foto's wilt maken. Fotograferen bij een evenement terwijl de helft van het publiek al weg is heeft in de regel weinig zin (tenzij dit je doel is uiteraard). Ook zal het je niet lukken om een zonsondergang te fotograferen als het midden op de dag is. Om de juiste compositie en belichting te krijgen is timing daarom essentieel. Vooral als je een bepaalde sfeer neer wilt zetten op een foto of een bepaalde belichting wilt dan zul je je moment zorgvuldig uit moeten kiezen.

Vrijwel iedere fotograaf is bekend met het blauwe uur. Vooral voor steden- en in wat mindere mate landschapsfotografie is het blauwe uur (dat in de praktijk veel korter duurt dan een uur) het moment om avondfoto's te maken. De hemel is dan nog niet helemaal donker, maar de lucht is voldoende verduisterd dat de lichten aangaan in en buiten de gebouwen. Hierdoor ontstaat een bijzondere verlichting waarbij vooral gebouwen en skylines uitermate goed tot hun recht komen. Om een foto op het goede moment te maken moet je in dit geval weten hoe laat de zonsondergang is om ervoor te zorgen dat je helemaal gereed bent voordat het blauwe uur daadwerkelijk aanvangt. Kies daarom vooraf de juiste plek om jouw compositie te kunnen maken. Om scherpe foto's te krijgen is het aan te raden om met een statief te werken. Handig is als je je hele opstelling gereed hebt staan en eventueel al handmatig scherpstelt.

 

Niet alleen het blauwe uur heeft te maken met timing, ook moet je kijken naar schaduwen overdag, eventueel (te) fel zonlicht en de openingstijden. Als je een winkelcentrum wilt fotograferen dan is dat vaak het leukste als de winkels ook daadwerkelijk open zijn en er winkelend publiek loopt. Als je gebouwen er mooi scherp en uitgelicht op wilt hebben dan is tegenlicht of hele felle zon niet gewenst. Kijk daarom goed naar hoe het te fotograferen object ligt ten opzichte van de zon. Op een plattegrond kun je goed vooraf bepalen welk tijdstip het meest geschikt is om met de zon recht in de rug te fotograferen. De zon komt immers altijd op in het oosten en gaat onder in het westen.

Als je straten, stranden of andere plekjes wilt fotograferen met zo weinig mogelijk mensen of verkeer erop dan zul je over het algemeen vroeg er op uit moeten. Het tijdstip om dit te doen is in de regel het eerste uur na zonsopkomst. Let wel op schaduwpartijen. Lange schaduwen kunnen zeer nadrukkelijk aanwezig zijn op foto's. Op sommige locaties zoals het prachtige Ocean Drive in Miami Beach zie je dat er op de trottoirs schoonmaakwerkzaamheden van de horecagelegenheden plaatsvinden en dat vrachtwagens die de bevoorrading doen het zicht op de prachtige art deco gebouwen kunnen verzieken.

Een stukje timing dat wat lastiger te plannen is, is het weer. Als je op een bestemming een aantal foto's wilt maken waarbij je bij voorkeur te maken hebt met bepaalde weersomstandigheden, dan moet je de weersverwachtingen goed in de gaten houden en proberen binnenfoto's te plannen op het moment dat het buiten slecht weer is en buitenfoto's juist te plannen als de weersomstandigheden zo optimaal mogelijk zijn.
 

 
 
alle onderwerpen
accu's
architectuur fotografie
afdrukken van foto's
blauwe uur
bridge camera's
camera instellingen voor beginners
camera reiniging
camerastanden
compactcamera vs. DSLR
filmen in HD
filters
flitsers
fotograferen in 3D

full frame of APS-C
gadgets
geheugenkaarten
geotagging
HDR
histogram
iPad
kinderen fotograferen
kitlenzen
lightroom
live view
macrofotografie
mooiste boeken over fotografie & reizen
mooiste plekjes

nachtfotografie
onderwater fotograferen
online opslag
panoramafoto's
RAW-bestanden
reisfotografie
reisverzekering
soorten lenzen
spiegelreflex camera's
statieven
tassen
timing
wegwerpcamera's
zwart-wit foto's

© 2019 Fotograferenopvakantie.nl. Alle rechten voorbehouden.