Fotograferen op vakantie

alle onderwerpen (index)over onslinks

 
     
 

De beste tips en informatie voor reisfotografie

 
 

RAW-bestanden

Een RAW bestand is een directe weergave van wat de sensor van de camera registreert. RAW levert daarom de hoogst mogelijke kwaliteit foto's op.
Als je de genomen foto op het scherm van van je spiegelreflex vergelijkt met die van het RAW formaat, zie je toch enig verschil. Elke camera past toch enige bewerking toe met het tonen op het display. Noodzaak voor de perfecte foto eist in de regel toch enige nabewerking op de pc. Hiervoor heb je talloze programma's zoals Aperture en IPhoto ( Apple), Lightroom , Camera RAW (Photoshop) en de bijgeleverde software bij je camera. Een perfect programma dat je veel vrijheid biedt wat betreft belichting en kleur achteraf instellen is Adobe Lightroom. In RAW kan je genoeg corrigeren zonder kwaliteitsverlies, zo kan je tot ongeveer +1 stop of -1 stop terughalen in de sluitertijd. Hiermee bereik je dat je nog veel detail in de schaduwpartijen terug kan halen, wat resulteert in een te donkere foto of juist de perfecte foto.

 

Met RAW kan je ook de witbalans aanpassen. De witbalans corrigeren is ideaal als je de kleurtemperatuur in je foto enigzins wilt aanpassen. Het verhogen van het contrast in de foto en het verscherpen van de foto zal zonder al te veel kwaliteitsverlies aan te passen zijn. Het grote verschil met JPEG is dat als je meerdere keren een foto bewerkt en opslaat, constateer je toch enig kwaliteitsverlies.

RAW+JPEG
Veel digitale spiegelreflexcamera's en een toenemend aantal duurdere compactcamera's bieden de mogelijkheid om zowel in RAW als in JPEG op te slaan. Als je van iedere foto beide versies opslaat dan heb je altijd een exemplaar dat je direct kunt gebruiken (JPG/JPEG) en een die je achteraf nog uitstekend kunt bewerken.
 

 
 
alle onderwerpen
accu's
architectuur fotografie
afdrukken van foto's
blauwe uur
bridge camera's
camera instellingen voor beginners
camera reiniging
camerastanden
compactcamera vs. DSLR
filmen in HD
filters
flitsers
fotograferen in 3D

full frame of APS-C
gadgets
geheugenkaarten
geotagging
HDR
histogram
iPad
kinderen fotograferen
kitlenzen
lightroom
live view
macrofotografie
mooiste boeken over fotografie & reizen
mooiste plekjes

nachtfotografie
onderwater fotograferen
online opslag
panoramafoto's
RAW-bestanden
reisfotografie
reisverzekering
soorten lenzen
spiegelreflex camera's
statieven
tassen
timing
wegwerpcamera's
zwart-wit foto's

© 2019 Fotograferenopvakantie.nl. Alle rechten voorbehouden.