Fotograferen op vakantie

alle onderwerpen (index)over onslinks

 
     
 

De beste tips en informatie voor reisfotografie

 
 

Panoramafoto's maken

Bij panorama fotografie maak je in feite een breedbeeld foto. Het kan ontzettend leuk zijn om tijdens je vakantie een of meerdere panorama foto's te schieten.
Heb je een compactcamera tot je beschikking dan zit deze opname instelling er al vaak op, aangeduid met een rechthoek in de verschillende opname modi. Neemt men dan een foto, aangeduid met panorama instelling, dan worden er gemiddeld vier tot zes foto's geschoten. Hiermee last de camera software matig de foto's aan elkaar om een zogenaamd breedbeeld te verkrijgen.

 

Heb je een DSLR of compactcamera en een statief tot je beschikking zoek je eerst de geschikte locatie. Zet je camera in de M-stand en kies een iso-waarde (bv. 100) diafragma (bv. F14) en sluitertijd. Als je de ontspanknop half indrukt, zie je dat er als door je zoeker kijkt, een aantal streepjes verschijnen onderin. Probeer die in het midden te krijgen door middel van aan het scrollwieltje lichtjes te draaien. Links van het midden wordt je foto onderbelicht en rechts van het midden overbelicht.
Deze instelling is op bijna iedere camera hetzelfde. Raadpleeg voor de zekerheid je handleiding voor je camera.
Tip: houdt in de gaten dat er niet te grote verschillen opduiken in je te maken foto. Dat heb je vaak met een felle zon op de foto. Stel af op het lichtste deel van je te maken foto en neem dan pas de foto. In dit geval de panoramafoto.

Neem een eerste foto, draai je statief horizontaal en zorg voor een overlap van gemiddeld 10 procent voor de daarop volgende foto's. Dus gemiddeld kom je uit op tien te nemen foto's. Voeg deze foto's samen met behulp van een software programma's zoals AutoStich
of Magix foto manager. Neem ook eens een kijkje op de site www.istockphoto.com en www.gettyimages.nl voor voorbeelden van panoramafoto's.
 

 
 
alle onderwerpen
accu's
architectuur fotografie
afdrukken van foto's
blauwe uur
bridge camera's
camera instellingen voor beginners
camera reiniging
camerastanden
compactcamera vs. DSLR
filmen in HD
filters
flitsers
fotograferen in 3D

full frame of APS-C
gadgets
geheugenkaarten
geotagging
HDR
histogram
iPad
kinderen fotograferen
kitlenzen
lightroom
live view
macrofotografie
mooiste boeken over fotografie & reizen
mooiste plekjes

nachtfotografie
onderwater fotograferen
online opslag
panoramafoto's
RAW-bestanden
reisfotografie
reisverzekering
soorten lenzen
spiegelreflex camera's
statieven
tassen
timing
wegwerpcamera's
zwart-wit foto's

© 2019 Fotograferenopvakantie.nl. Alle rechten voorbehouden.