Fotograferen op vakantie

alle onderwerpen (index)over onslinks

 
     
 

De beste tips en informatie voor reisfotografie

 
 

Nachtfotografie op vakantie

Voor nachtfotografie is een digitale reflexcamera aan te raden. Je ziet het resultaat meteen op het schermpje van je camera, zodat je de belichting kan bijsturen. Bij compact camera's heb je een kleinere beeldsensor waarbij je bij
lange belichtingstijden gemakkelijk ruis waarneemt.
Bij nachtfotografie gebruik je vaak een statief gezien de langere sluitertijden.
Een afstandbediening, ook draadontspanner genoemd, zorgt ervoor dat je de ontspanknop niet de gehele tijd ingedrukt houdt. Datgene resulteert in minder trillingen, dus betere foto's. Een flitser is niet altijd noodzakelijk. Door de langere sluitertijden zullen de donkerste partijen voldoende uitgelicht worden.

Ga ook op zoek naar de mooiste locaties om te fotograferen. Stadsfotografie en landschapfotografie zijn interessante onderdelen hiervan. In steden als het donker is kun je hele mooie plaatjes schieten. Gezellige cafeetjes, mensen, etalages en auto's. Let erop dat er in drukkere steden bij langere belichtingstijden vaak mensen langs je camera lopen. Zorgt ook vaak voor spannende foto's, scherpte en beweging. Of loop langs het water, zacht kabbelend of juist woest. Ook bij langere sluitertijden tijdens het fotograferen van die o zo zeldzame auto's, zie je vaak alleen maar rode en witte strepen. Leuk om uit te proberen: verander van iso- waarden en diafragma en je krijgt een totaal ander beeld.

 

Op verlaten fabrieksterreinen ergens achteraf kom je nog wel eens boeiende plekken tegen die schitterend verlicht zijn. Dit zorgt vaak voor enorme contrasten. Schiet meerdere foto's vanaf statief met telkens een andere belichting en voeg die samen in een programma zoals CS5 of Photomatix. Door verschillende lichtsterktes in je foto neem je een HDR- beeld waar.
Tip: controleer overdag waar het verboden toegang is. Let ook op deze locaties weer op de veiligheid van jezelf en natuurlijk je spullen.

Ben je in een land waar de maan 's nachts de enige lichtbron is, kun je het best fotograferen tijdens het zogenaamde blauwe uur. Je krijgt zo dan een mooie combinatie van de nacht en de blauwe lucht. Zelfs als het voor ons helemaal donker lijkt, heb je bij een lange belichting een oranje gloed overlopend naar zwart.
 

 
 
alle onderwerpen
accu's
architectuur fotografie
afdrukken van foto's
blauwe uur
bridge camera's
camera instellingen voor beginners
camera reiniging
camerastanden
compactcamera vs. DSLR
filmen in HD
filters
flitsers
fotograferen in 3D

full frame of APS-C
gadgets
geheugenkaarten
geotagging
HDR
histogram
iPad
kinderen fotograferen
kitlenzen
lightroom
live view
macrofotografie
mooiste boeken over fotografie & reizen
mooiste plekjes

nachtfotografie
onderwater fotograferen
online opslag
panoramafoto's
RAW-bestanden
reisfotografie
reisverzekering
soorten lenzen
spiegelreflex camera's
statieven
tassen
timing
wegwerpcamera's
zwart-wit foto's

© 2019 Fotograferenopvakantie.nl. Alle rechten voorbehouden.