Fotograferen op vakantie

alle onderwerpen (index)over onslinks

 
     
 

De beste tips en informatie voor reisfotografie

 
 

HDR-fotografie (High Dynamic Range)

Wat je daadwerkelijk ziet met het menselijk oog, wil je ook zo fotograferen. Dat doe je namelijk met HDR of High Dynamic Range. Hiermee bedoelt men het verschil in contrast tussen de donkerste en lichtste delen in je foto. Hierbij maak je gebruik van verschillende belichtingen van een dezelfde onderwerp om er later er weer een geheel van te maken, met een enorm dynamisch bereik. Dit zie je later terug op je monitor of bij het afdrukken na je vakantie.

HDR fotografie wordt voornamelijk toegepast bij landschappen en architectuur. Je kan hiermee heel realistische resultaten behalen of juist bijna surrealistisch. Fotografeer het liefst met een statief en neem een ruime geheugenkaart. Neem de foto's voor een goed resultaat in RAW-formaat, daar heb je later je voordeel mee. Zorg bij de opnames dat je alleen de sluitersnelheid verandert, maar niet de het diafragma. Stel je camera in op het gewenste diafragma en maak meerdere opnames met wisselende sluitertijden. Dit doe je het gemakkelijkst met de instelling EV, positieve of negatieve compensatie.

 

Als je camera AEB ondersteunt, stel dan in hoeveel opnames er in een reeks zitten en hoeveel stops verschil belichting er tussen de opnames is. Bijvoorbeeld een reeks van -2EV, -1EV, 0EV, + 1EV en 2+EV.
De beste resultaten bereik je met waarin je camera noch je onderwerp beweegt. De grootste problemen met ghosting of spookbeelden bij nabewerking op je computer kan je in bijna alle gevallen wegwerken.
Het aanbod voor HDR software is groot. De betere pakketten zijn Photomatix Pro, Nik Software, Efex Pro en Adobe CS5. Voor de iPhone en iPad zijn inmiddels ook HDR applicaties beschikbaar en bij een aantal merken telefoons en spiegelreflexcamera's zit de HDR-functie al ingebouwd. Dat is pas handig.
 

 
 
alle onderwerpen
accu's
architectuur fotografie
afdrukken van foto's
blauwe uur
bridge camera's
camera instellingen voor beginners
camera reiniging
camerastanden
compactcamera vs. DSLR
filmen in HD
filters
flitsers
fotograferen in 3D

full frame of APS-C
gadgets
geheugenkaarten
geotagging
HDR
histogram
iPad
kinderen fotograferen
kitlenzen
lightroom
live view
macrofotografie
mooiste boeken over fotografie & reizen
mooiste plekjes

nachtfotografie
onderwater fotograferen
online opslag
panoramafoto's
RAW-bestanden
reisfotografie
reisverzekering
soorten lenzen
spiegelreflex camera's
statieven
tassen
timing
wegwerpcamera's
zwart-wit foto's

© 2019 Fotograferenopvakantie.nl. Alle rechten voorbehouden.