Fotograferen op vakantie

alle onderwerpen (index)over onslinks

 
     
 

De beste tips en informatie voor reisfotografie

 
 

Geheugenkaarten voor fotocamera's

Het overgrote deel van de foto's op vakantie worden gemaakt door middel van digitale fotocamera's. Fotorolletjes zijn vrijwel uit de bagage van de reisfotograaf verdwenen en ook het aandeel van de op fotorolletjes gebaseerde wegwerpcamera's is te verwaarlozen. Bij digitale camera's (en sommige smartphones) worden foto's als bestanden opgeslagen op geheugenkaarten. Veel gebruikt zijn de SD-kaarten (Secure Digital) en in mindere mate CompactFlash (CF) kaarten en de voor Sony apparaten ontwikkelde Memory Sticks. Op vakantie moet je ervoor zorgen dat je voldoende geheugenkaarten bij je hebt met de hoeveelheid opslagcapaciteit die je denkt nodig te hebben voor de hele reisduur. Het heeft geen zin om tien geheugenkaarten mee te nemen als je denkt slechts enkele tientallen foto's te maken. Het meenemen van een relatief kleine geheugenkaart terwijl je van plan bent honderden of misschien wel duizenden foto's te maken is ook niet een al te best idee.

Verdeel de capaciteit
Omdat geheugenkaarten kapot kunnen gaan of zoek kunnen raken kun je je vakantiefoto's het beste spreiden over een paar geheugenkaarten. Het is bij wijze van spreken beter om twee kaarten van 16 Gb of vier kaarten van 8 Gb te gebruiken in plaats van een kaart van een opslagcapaciteit van 32 Gb. In de regel zijn de memory cards met de hoogste opslagcapaciteit in verhouding ook een stukje duurder dan wanneer je een zelfde capaciteit koopt maar dan verdeeld over meerdere kaartjes of sticks.

 

Wisselen
Om ervoor te zorgen dat een hele dag of zelfs een compleet stuk van een vakantie kwijt raakt als gevolg van verlies of defect van de geheugenkaart zul je moeten proberen om regelmatig van geheugenkaart te wisselen. Op die manier verspreid je de foto's en voorkom je dat je van een vakantie in Florida thuiskomt en wel alle pretparkfoto's hebt maar de foto's van de dolfijnen, de stranden en de Everglades kwijt bent. Als je de mogelijkheid hebt moet je uiteraard ook proberen om tijdens je vakantie al een back-up van je fotomateriaal te maken.

Snelheid
Let bij het aanschaffen van geheugenkaarten op de schrijfsnelheid. Met steeds meer DSLR-camera's kun je uitstekend filmen, maar dat vraagt om een snelle geheugenkaart. Let hierop als je een geheugenkaart koopt. Filmen in hoge kwaliteit vergt ook aanzienlijk meer opslagcapaciteit dan foto's. Een kaart staat als je veel filmt snel vol.

Vooraf kopen
Om er zeker van te zijn dat je de juiste geheugenkaart koopt en te voorkomen dat je met oudere modellen afgescheept wordt kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Koop gewoon in Nederland of Belgie via internet, een fotospeciaalzaak of bij een elektronicawinkels zoals bijvoorbeeld Dixons. Dit voorkomt onaangename verrassingen ter plaatse.
 

 
 
alle onderwerpen
accu's
architectuur fotografie
afdrukken van foto's
blauwe uur
bridge camera's
camera instellingen voor beginners
camera reiniging
camerastanden
compactcamera vs. DSLR
filmen in HD
filters
flitsers
fotograferen in 3D

full frame of APS-C
gadgets
geheugenkaarten
geotagging
HDR
histogram
iPad
kinderen fotograferen
kitlenzen
lightroom
live view
macrofotografie
mooiste boeken over fotografie & reizen
mooiste plekjes

nachtfotografie
onderwater fotograferen
online opslag
panoramafoto's
RAW-bestanden
reisfotografie
reisverzekering
soorten lenzen
spiegelreflex camera's
statieven
tassen
timing
wegwerpcamera's
zwart-wit foto's

© 2019 Fotograferenopvakantie.nl. Alle rechten voorbehouden.