Fotograferen op vakantie

alle onderwerpen (index)over onslinks

 
     
 

De beste tips en informatie voor reisfotografie

 
 

Flitser gebruiken tijdens reisfotografie

Vrijwel iedere digitale camera beschikt over een interne flitser. In de automatische stand klapt die flitser vaak omhoog, tot vrijwel grote irritatie van de geoefende fotograaf. Toch kun je met enige oefening zelf bepalen waneer er geflitst moet worden. Door af te wijken van die automatische stand, krijg je door enige oefening veel betere foto's. Zolang de flitser niet als hoofdflitser dient, fungeert de flitser meer als hulplicht. Men noemt dit een invulflits. Ideaal om schaduwen weg te werken bij portretfotografie. Bij tegenlicht voldoet zo'n flitser ook voldoende om uit te lichten.
De aanschaf van een externe flitser levert veel voordelen op. Die plaats je op de flitsschoen en geven een krachtiger licht om het onderwerp uit te lichten, wat een natuurlijker resultaat geeft. De externe flitsers van het cameramerk zijn net iets beter, omdat de communicatie onderling beter geregeld is.

Het grootste nadeel van een interne flitser is dat het licht van uit een punt, namelijk van voren komt.

Het grootste voordeel van een externe flitser is dat je de flitser kunt kantelen naar de gewenste positie. Binnenshuis kantel je de flitser schuin omhoog (eventueel via een wit plafond), dan lopen de lichtstralen niet meer gelijk met de lens. Dit zorgt voor een gelijkmatige spreiding van het licht wat zorgt voor een natuurlijker aandoende foto. Heb je niet de beschikking over een wit plafond binnenshuis, gebruik dan een diffusor. Dit is een kapje van plastic die je precies over de lampunit van de externe flitser plaatst. Deze zijn ook verkrijgbaar in meerdere kleuren om het onderwerp fatsoenlijk uit te lichten.

Wat ook handig is als je geen zin hebt om een studioflitser mee te nemen, maar wel de beschikking hebt over een externe flitser. Een uitklapbare softbox voor montage op je (reportage) flitser, kwaliteit gegarandeerd. Een studioflitser voor onderweg is de Lastolite Ezybox Speed-Lite.

 

Boeken:
� Basisboek flitstechniek ( Mich Buschmann). Een boek voor beginners met heldere uitleg over hoe het best te flitsen.
� Licht en belichting (Michael Freeman). Paperback met veel nuttige informatie, tips en legio voorbeelden.

Naslagwerk (DVD's):
� DVD � Light like a pro� (Jerry Day). Videolessen gebaseerd op het principe over verlichting voor beeld productie.
� DVD Box set � Strobist Ligtning Seminar�. De set bestaat maar liefst uit acht dvd's en wordt niet voor niets de �audiovisuele bijbel voor strobisten� genoemd. Wel stevig geprijsd, rond 140 euro. Maar dan weet je ook echt alles.

Apps voor de iPhone:
� PhotoCalc ; Ideaal hulpmiddel voor zo'n beetje alles te berekenen voor de perfecte foto. Geschikt voor beginners en profs.
� Strobox; Voor het opslaan op je iPhone van ingewikkelde opstellingen en het maken van lichtdiagrammen. Je hebt de keuze uit drop -en softboxen, paraplu's en panelen.
 

 
 
alle onderwerpen
accu's
architectuur fotografie
afdrukken van foto's
blauwe uur
bridge camera's
camera instellingen voor beginners
camera reiniging
camerastanden
compactcamera vs. DSLR
filmen in HD
filters
flitsers
fotograferen in 3D

full frame of APS-C
gadgets
geheugenkaarten
geotagging
HDR
histogram
iPad
kinderen fotograferen
kitlenzen
lightroom
live view
macrofotografie
mooiste boeken over fotografie & reizen
mooiste plekjes

nachtfotografie
onderwater fotograferen
online opslag
panoramafoto's
RAW-bestanden
reisfotografie
reisverzekering
soorten lenzen
spiegelreflex camera's
statieven
tassen
timing
wegwerpcamera's
zwart-wit foto's

© 2019 Fotograferenopvakantie.nl. Alle rechten voorbehouden.