Fotograferen op vakantie

alle onderwerpen (index)over onslinks

 
     
 

De beste tips en informatie voor reisfotografie

 
 

Filters gebruiken op een fotocamera

Een filter op uw camera verbetert de kwaliteit van uw foto en biedt tegelijkertijd bescherming voor uw lens. Vrijwel alle losse objectieven zijn aan de voorkant voorzien van schroefdraad, om de filters te monteren.

Uv-filter:
De meest verkochte is de Uv-filter. Een transparant filter dat voor de mensen een onzichtbare ultra-violette straling wegfiltert. Dit filter kost weinig en is een prima oplossing om de frontlens van een (duur) objectief te beschermen tegen krassen.

Polarisatiefilter:
Dit filter tempert niet alleen hinderlijk zonlicht, maar neemt ook hinderlijke schitteringen weg. In dit geavanceerd stuk glas, zorgt een raster dat alle lichtstralen die niet evenwijdig aan dat raster lopen,teruggekaatst worden. Het filter is draaibaar, voor een optimaal resultaat per foto. Het bekendste effect is een diepblauwe lucht. Het filter vermindert ook schitteringen op wateroppervlaktes, zodat weerspiegeling deels wordt opgeheven. Er zijn lineaire en circulaire filters te koop. Lineaire filters zijn goedkoper, maar geven vaak problemen met de scherpstelling.

 

ND- filters( Neutral Density):
Ook wel grijs filter genoemd. Dit filter verzwakt het licht van alle golflengtes evenveel. Ideaal om op een zonnige dag een onscherpe achtergrond (groot diafragma) te realiseren. Een grijsfilter geeft iets meer speelruimte, als men geen overbelicht resultaat wilt, door het dichtdraaien van het diafragma.

Het grijsverloop filter is een afgeleide hiervan; de ene helft transparant, de andere grijs. Het verloopfilter helpt om bij een goed belichte voorgrond toch een mooie wolkenpartij te krijgen. Het grijze deel maakt de lucht donkerder, maar laat de onderste helft intact. Houdt er wel rekening mee dat een verloopfilter het dubbele kost.

Kleurenfilter:
Een kleuren filter wordt gebruikt om zogezegd de kleuren wat op te frissen.
Een mooi voorbeeld hiervan is het oranje filter; wordt veelvuldig toegepast bij het fotograferen van zonsondergangen, om het een spectaculair aangezicht te geven.
Tip: digitaal filteren met software Nik Color Efex Pro. Wil je in het bezit zijn van alle verloop- en kleurfilters voor de pc, te gebruiken met de meeste fotosoftware. Prijs rond de 100 euro. Probeer anders een gratis versie uit (www.niksoftware.com)
 

 
 
alle onderwerpen
accu's
architectuur fotografie
afdrukken van foto's
blauwe uur
bridge camera's
camera instellingen voor beginners
camera reiniging
camerastanden
compactcamera vs. DSLR
filmen in HD
filters
flitsers
fotograferen in 3D

full frame of APS-C
gadgets
geheugenkaarten
geotagging
HDR
histogram
iPad
kinderen fotograferen
kitlenzen
lightroom
live view
macrofotografie
mooiste boeken over fotografie & reizen
mooiste plekjes

nachtfotografie
onderwater fotograferen
online opslag
panoramafoto's
RAW-bestanden
reisfotografie
reisverzekering
soorten lenzen
spiegelreflex camera's
statieven
tassen
timing
wegwerpcamera's
zwart-wit foto's

© 2019 Fotograferenopvakantie.nl. Alle rechten voorbehouden.