Fotograferen op vakantie

alle onderwerpen (index)over onslinks

 
     
 

De beste tips en informatie voor reisfotografie

 
 

Filmen in HD-kwaliteit

Een vakantie filmpje maken met je compact of spiegelreflex camera wordt steeds meer gedaan. In deze camera's is tegenwoordig deze optie niet meer weg te denken. Er is natuurlijk wel veel kwaliteitsverschil of dat je in de standaardresolutie VGA (640 x 480 pixels) of in HD (max.1920x1080) filmt.
Houdt rekening bij het filmen in HD dat je een flinke geheugenkaart gebruikt. Voor 12 minuten filmen in de hoogste kwaliteit (Full HD) heb je maar liefst een opslagkaart van 4 GB nodig.

Een statief is zeer zeker aan te raden, omdat anders je beelden bij nabewerking op de PC er nogal schokkerig uit kunnen zien. Dat komt omdat je relatief gezien over een kleine camera met een kleine sensor en met te weinig processorkracht beschikt. Er is natuurlijk de mogelijkheid om dat later te corrigeren in een programma voor de Mac, zoals iMovie. Hierin wordt een filmfragment aan de hand van bewegingspunten verder gestabiliseerd. Het eindresultaat is meestal wel goed, maar door het eerdere gebruik van een statief, behaal je het maximale resultaat. Vaak wordt bij je fotocamera of DSLR enige bewerkingssoftware bijgeleverd. Dit zijn programma's met minimale opties om je gemaakte film te editen (bewerken), veelal in gebruik bij beginners. Ga je voor het betere werk, schaf dan een programma als Final Cut express of Magix Video de Luxe 15 aan, en produceer films van Hollywood kwaliteit. Bezuinig niet in je pc, want deze software vereist nogal wat van je processorkracht. Een Intel Core I3 volstaat prima.

 

DSLR's of spiegelreflexcamera's worden steeds meer ingezet voor professionele doeleinden. Er worden zelfs al gehele films en reklamespotjes mee gemaakt. Wat wil je, bij een DSLR met full-frame sensor heb je dezelfde beeldkwaliteit , zoals je de camera's kent van het Journaal. De scherpte/ diepte is ongelooflijk., mits je wel kwaliteitsglas gebruikt.
Vergeet niet regelmatig de interne software van de camera te updaten, daar heb je veel profijt van. De Canon 5D valt volgens de kenners het meest in de smaak, onlangs heeft deze een update gehad, waardoor je eindelijk goed kan in- en uitzoemen. Geldt eigenlijk voor alle fotocamera's met een filmfunctie, het zoomen blijft een beetje achter liggen op de standaard filmcamera's.
Uitbreidingen voor je DSLR zijn er volop; schouderstatieven (RIGS), flitsers, en externe microfoons.

Naslagwerk:
� (paperback) Filmen met een Digitale Spiegelreflexcamera uitgegeven door Van Duuren Media, prijs 28 euro.
� Cursus of training: filmen met je DSLR: www.dslr-filmen.nl
 

 
 
alle onderwerpen
accu's
architectuur fotografie
afdrukken van foto's
blauwe uur
bridge camera's
camera instellingen voor beginners
camera reiniging
camerastanden
compactcamera vs. DSLR
filmen in HD
filters
flitsers
fotograferen in 3D

full frame of APS-C
gadgets
geheugenkaarten
geotagging
HDR
histogram
iPad
kinderen fotograferen
kitlenzen
lightroom
live view
macrofotografie
mooiste boeken over fotografie & reizen
mooiste plekjes

nachtfotografie
onderwater fotograferen
online opslag
panoramafoto's
RAW-bestanden
reisfotografie
reisverzekering
soorten lenzen
spiegelreflex camera's
statieven
tassen
timing
wegwerpcamera's
zwart-wit foto's

© 2019 Fotograferenopvakantie.nl. Alle rechten voorbehouden.