Fotograferen op vakantie

alle onderwerpen (index)over onslinks

 
     
 

De beste tips en informatie voor reisfotografie

 
 

Compactcamera of spiegelreflex

Compact camera's zijn klein van formaat, de naam zegt het al. Deze digitale camera's hebben een lcd-scherm waardoor je van tevoren precies kunt zien
wat er op de foto komt, zonder dat je door de kijker hoeft te kijken. Compact camera's zijn vaak uitgerust met een diversiteit aan technische snufjes om de kwaliteit van de foto's enigszins te verbeteren. Denk maar aan beeldstabilisatie en automatische lichtmeting. Deze camera's beschikken in de regel over een krachtige zoomlens en de mogelijkheid om te filmen.

 

Digitale spiegelreflex camera's hebben een grotere sensor, dus kunnen beter met situaties met weinig licht omgaan en kunnen veel meer detail vastleggen.
DSLR's hebben een groter dynamisch range. Dat wil zeggen dat ze detail kunnen weergeven in een donker deel van de foto zonder dat het lichte deel van de foto te licht wordt.  Bij een DSLR zijn de body en de lens gescheiden onderdelen. Je kunt op een DSLR body meerdere typen lenzen schroeven; zoals een makro lens, telelens of groothoeklens. DSLR's hebben een veel groter dynamisch bereik, meer detail en je kunt er veel sneller mee scherp stellen. Een groot voordeel bij het schieten van actie foto's. Daarentegen ligt de prijs voor een volledig uitgeruste DSLR veel hoger dan een compact camera. De nieuwere DSLRs beschikken vaak ook over de mogelijkheid om te filmen, wel te verstaan in HD kwaliteit. Dit levert uitzonderlijke mooie plaatjes op met een prime lens. Je hebt ook de keuze om je foto's te nemen in RAW of JPEG formaat of een combinatie daarvan.
De mogelijkheden van een DSLR zijn groter, maar je zal iets meer moeite moeten doen om alle instellingen en keuzes onder de knie te krijgen.

Voor op vakantie zal de afweging vooral zitten een aantal zaken zoals gewicht, handelbaarheid, kwetsbaarheid en het uiteindelijke doel. Wie gewoon wat leuke foto's wil en niet te veel aan gewicht mee wil sjouwen, die heeft tegenwoordig de keuze uit prima compactcamera's waarbij bepaalde presets en software zorgt voor uitstekende foto's. HDR-foto's, scene-selectie, panoramafoto's, rekening houden met zonlicht... bijna alles is tegenwoordig mogelijk. Wie echter foto's wil maken die achteraf de wauw-factor hebben, dan ontkom je bijna niet aan een spiegelreflex. Al was het alleen al om de snelheid van scherpstellen en de mogelijkheden om RAW-bestanden achteraf te perfectioneren of corrigeren.
 

 
 
alle onderwerpen
accu's
architectuur fotografie
afdrukken van foto's
blauwe uur
bridge camera's
camera instellingen voor beginners
camera reiniging
camerastanden
compactcamera vs. DSLR
filmen in HD
filters
flitsers
fotograferen in 3D

full frame of APS-C
gadgets
geheugenkaarten
geotagging
HDR
histogram
iPad
kinderen fotograferen
kitlenzen
lightroom
live view
macrofotografie
mooiste boeken over fotografie & reizen
mooiste plekjes

nachtfotografie
onderwater fotograferen
online opslag
panoramafoto's
RAW-bestanden
reisfotografie
reisverzekering
soorten lenzen
spiegelreflex camera's
statieven
tassen
timing
wegwerpcamera's
zwart-wit foto's

© 2019 Fotograferenopvakantie.nl. Alle rechten voorbehouden.