Fotograferen op vakantie

alle onderwerpen (index)over onslinks

 
     
 

De beste tips en informatie voor reisfotografie

 
 

Camerastanden tijdens reisfotografie

De juiste belichting is zeer belangrijk. Fotograferen is letterlijk schrijven met licht. Zolang je je camera niet op de automatische piloot zet heb je de keuze uit drie instellingen. Namelijk sluitertijd, diafragma en gevoeligheid. Een camera heeft meerdere programma's. Door juist te kiezen, bepaal je wat er automatisch gaat en wat niet. In de P-stand ook wel Programmastand genoemd, regelt de camera zowel sluitertijd als diafragma. In de M- stand, manuele stand, stel je zowat alles zelf in. Daartussen in zitten de andere standen.

De P-stand is de eerst stap weg van de automaat. Door aan het instelwiel te draaien verkrijg je meestal een andere combinatie van sluitertijd en diafragma. Bij de voorkeuze A of AV stand kiest de camera de bijbehorende sluitertijd. Bij sluitertijd S of Tv het diafragma. De belichting wordt dus uiteindelijk verandert, maar ook de gehele foto.

 

De sluitertijd is medebepalend voor de foto. Hiermee regelt men de lamellen voor de sensor. Hoe langer open, des te meer licht op de sensor. Bij een lange sluitertijd is het onderwerp vaak bewogen op de foto, met een korte sluitertijd hou je de beweging grotendeels tegen. Wil je een auto die voorbij rijd perfect fotograferen, neem een langere sluitertijd en beweeg mee. Zo neem je snelheid waar in je foto.

Ook bepalend voor de scherptediepte is het diafragma. Een ander woord voor diafragma is opening. Scherptediepte betekent eigenlijk hoeveel er scherp is van voor naar achteren op de foto. Een groot diafragma geeft weinig scherptediepte, een klein deel is dan scherp. Bij een klein diafragma heb je veel scherpte diepte, oftewel de gehele foto is dan scherp.

Gevoeligheid of iso is op elke camera wel in te stellen. Dit is ook leuk om creatief te gebruiken, maar voor de beste foto's bij bepaalde licht omstandigheden kun je beter een flitser aanschaffen.
 

 
 
alle onderwerpen
accu's
architectuur fotografie
afdrukken van foto's
blauwe uur
bridge camera's
camera instellingen voor beginners
camera reiniging
camerastanden
compactcamera vs. DSLR
filmen in HD
filters
flitsers
fotograferen in 3D

full frame of APS-C
gadgets
geheugenkaarten
geotagging
HDR
histogram
iPad
kinderen fotograferen
kitlenzen
lightroom
live view
macrofotografie
mooiste boeken over fotografie & reizen
mooiste plekjes

nachtfotografie
onderwater fotograferen
online opslag
panoramafoto's
RAW-bestanden
reisfotografie
reisverzekering
soorten lenzen
spiegelreflex camera's
statieven
tassen
timing
wegwerpcamera's
zwart-wit foto's

© 2019 Fotograferenopvakantie.nl. Alle rechten voorbehouden.